Spaghetti aglio e olio – na oliwie truflowej – przepis
Szukasz pomysłu na szybki, ale niebanalny obiad? Wypróbuj spaghetti aglio e olio! Gwarantujemy, że połączenie zaledwie kilku składników pozytywnie Ciebie zaskoczy!
Spaghetti aglio e olio – skąd pochodzi?
Spaghetti aglio e olio pochodzi z Neapolu, z cucina povera, czyli „biednej kuchni”.
Aglio e olio to po prostu czosnek i oliwa. Spaghetti aglio e olio składa się z zaledwie kilku składników, dlatego ważne jest, by składniki użyte do jego wykonania były najwyższej jakości. Będzie to gwarantem doskonałego smaku i aromatu potrawy. Szczególnie istotne jest, by użyć dobrej oliwy i czosnku.
Spaghetti aglio e olio – przepis
Przepis na spaghetti aglio e olio jest banalnie krótki, zawiera tylko kilka pozycji.
Porcja dla 4 osób:
- 500 g makaronu spaghetti,
- 8 ząbków czosnku,
- pęczek natki pietruszki,
- 2 papryczki chili,
- 100 ml oliwy,
- 100 g drobno startego parmezanu,
- sól (ewentualnie też pieprz) do smaku.
Spaghetti aglio e olio – wykonanie
Danie to przygotowuje się bardzo szybko i nawet początkujący domowy kucharz podoła temu zadaniu. Sprawdź, jak zrobić spaghetti aglio e olio:
- Do wysokiego garnka wlewamy wodę i solimy ją. Gdy woda się zagotuje, dodajemy makaron spaghetti i gotujemy około 10 minut. Ważne, by był al dente, dlatego warto sprawdzić na opakowaniu, jaki jest zalecany czas gotowania. Podczas odcedzania pamiętaj, by zachować pół szklanki wody, w której gotował się makaron.
- W czasie gotowania makaronu obierz czosnek. Pokrój go na jak najcieńsze plasterki.
- Posiekaj drobno natkę pietruszki. Papryczkę chili pokrój w drobną kostkę.
- Na zimną patelnię wlej oliwę, wsyp do niej czosnek pokrojony w plasterki. Zostaw przez 1–2 minuty bez podgrzewania. Po tym czasie wsyp do oliwy i czosnku pokrojoną papryczkę i delikatnie podgrzewaj. Mieszaj i pilnuj, by czosnek i papryka się nie przypaliły. Jak tylko czosnek się zezłoci, zdejmij patelnię z palnika.
- Do ugotowanego makaronu dodaj oliwę z czosnkiem i papryczką chili, posiekaną pietruszkę (zostaw trochę do ozdoby), wodę po makaronie i dokładnie wymieszaj. Opcjonalnie dopraw solą i pieprzem.
- Nałóż na talerze makaron, posyp drobno startym parmezanem i przyozdób posiekaną natką pietruszki. Podawaj potrawę od razu po przygotowaniu.
Spaghetti aglio e olio – kilka przydatnych wskazówek
Każdy, kto gotuje regularnie, wie, że przepisy są od tego, żeby je modyfikować. Podany przez nas przepis na spaghetti aglio e olio można potraktować jako bazę wyjściową do wariacji na temat tego makaronu. Przykładowo: nie lubisz pikantnych potraw? Spaghetti aglio e olio przygotowane według naszego przepisu nie będzie mocno pikantne, jednak zdajemy sobie sprawę, że może być zbyt pikantne dla osób, które nie lubią tego smaku. Śmiało można zrezygnować z dodania papryczek chili – spaghetti bez nich nadal będzie wyśmienite!
Nie masz parmezanu? Nie szkodzi!! Możesz użyć innego żółtego sera.
Zastanawiasz się, dlaczego sugerujemy w przepisie dodanie wody po makaronie? Dzięki niej powstanie gęsty sos, który będzie oblepiać każdą nitkę makaronu i smak oliwy z czosnkiem rozłoży się równomiernie w całym daniu.
Wypróbuj spaghetti aglio e olio, zdecydowanie warto!
Zdjęcie główne: mali maeder/pexels.com