Szukasz pomysłu na szybki, ale niebanalny obiad? Wypróbuj spaghetti aglio e olio! Gwarantujemy, że połączenie zaledwie kilku składników pozytywnie Ciebie zaskoczy!
Spaghetti aglio e olio pochodzi z Neapolu, z cucina povera, czyli „biednej kuchni”.
Aglio e olio to po prostu czosnek i oliwa. Spaghetti aglio e olio składa się z zaledwie kilku składników, dlatego ważne jest, by składniki użyte do jego wykonania były najwyższej jakości. Będzie to gwarantem doskonałego smaku i aromatu potrawy. Szczególnie istotne jest, by użyć dobrej oliwy i czosnku.
Przepis na spaghetti aglio e olio jest banalnie krótki, zawiera tylko kilka pozycji.
Porcja dla 4 osób:
Danie to przygotowuje się bardzo szybko i nawet początkujący domowy kucharz podoła temu zadaniu. Sprawdź, jak zrobić spaghetti aglio e olio:
Każdy, kto gotuje regularnie, wie, że przepisy są od tego, żeby je modyfikować. Podany przez nas przepis na spaghetti aglio e olio można potraktować jako bazę wyjściową do wariacji na temat tego makaronu. Przykładowo: nie lubisz pikantnych potraw? Spaghetti aglio e olio przygotowane według naszego przepisu nie będzie mocno pikantne, jednak zdajemy sobie sprawę, że może być zbyt pikantne dla osób, które nie lubią tego smaku. Śmiało można zrezygnować z dodania papryczek chili – spaghetti bez nich nadal będzie wyśmienite!
Nie masz parmezanu? Nie szkodzi!! Możesz użyć innego żółtego sera.
Zastanawiasz się, dlaczego sugerujemy w przepisie dodanie wody po makaronie? Dzięki niej powstanie gęsty sos, który będzie oblepiać każdą nitkę makaronu i smak oliwy z czosnkiem rozłoży się równomiernie w całym daniu.
Wypróbuj spaghetti aglio e olio, zdecydowanie warto!
Zdjęcie główne: mali maeder/pexels.com