Whisky to coraz bardziej popularny alkohol w Polsce. Z roku na rok kupujemy go coraz więcej i stawiamy na coraz droższe egzemplarze, ale co wiemy o tym kojarzącym się z luksusem i dystynkcją trunku?
To pierwszy mit do obalenia. Świat smaków tego trunku jest niezmiernie bogaty. Wyróżnić możemy 12 podstawowych smaków whisky, a w nich m.in. miodowy, krzepki, winny, korzenny, owocowy czy kwiatowy. Ma na niego wpływ wiele czynników, od kraju pochodzenia, przez miejsce i sposób leżakowania. Smakosz jest w stanie wyczuć różnicę pomiędzy gatunkami i markami już przy pierwszym kontakcie.
Kolejny mit. Obecnie Whisky coraz częściej zamawiają i kupują kobiety. Ponadto w szerokiej gamie dostępnych smaków (np. jabłkowy, miodowy, cynamonowy) każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego, co go zachwyci, jak chociażby smak czy aromat.
Szkocką można pić na wiele sposobów. Są osoby, które preferują picie czystego alkoholu bez dodatków. Innym odrobina wody pozwala odkryć kolejne pokłady smaku. Jeszcze inni piją ją wyłącznie z colą i dużą ilością lodu. Każdy sposób jest dobry, jeśli sprawia przyjemność pijącemu.