Drzewka cytrusowe w domu. Uprawa i pielęgnacja

/
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Uprawa drzew cytrusowych w domowym zaciszu cieszy się dużą popularnością. Są one doskonałą alternatywą dla popularnych kwiatów doniczkowych. 

Cytrusowe drzewka w domu są coraz popularniejsze. Pięknie wyglądają, nawet jeśli nie owocują. Niestety wiele osób, widząc je w sklepie, decyduje się na ich zakup, ale nie wie, jak je uprawiać. Panuje przekonanie, że wystarczy je podlewać, tak jak zwykłe kwiaty doniczkowe. To błąd. To dlatego bardzo często kilka miesięcy po przywiezieniu drzewek do domu roślina usycha lub więdnie. Decydując się na uprawę takiego drzewka – trzeba wiedzieć, jak o nie dbać.

Najważniejsze jest podłoże

Dobra ziemia to podstawa, jeśli chodzi o drzewko cytrusowe. Nie powinno się stosować uniwersalnej ziemi do kwiatów, co także jest częstym błędem. Na spodzie dużej donicy koniecznie trzeba wysypać warstwę drenażową. Sprawdzi się hydrożel bądź perlit. W niektórych sklepach można też znaleźć specjalne podłoże przeznaczone do cytrusów. Ziemia do uprawy drzewka musi mieć lekko kwaśny odczyn, być dobrze przepuszczalna i umiarkowanie żyzna.

Gdzie ustawić drzewko?

Drzewka cytrusowe powinny być ustawione w miejscu, gdzie będą miały dostęp do światła. Wystawienie ich jednak bezpośrednio na słońce jest szkodliwe, bo może dojść do poparzenia liści. Najlepszym miejsce będą parapety od wschodniej lub zachodniej strony domu.

Jak podlewać cytrusy?

Kolejna ważna kwestia – podlewanie. I tu zaczyna się problem, bowiem drzewka cytrusowe mają to do siebie, że nie lubią ani nadmiaru wody, ani zbytniej suchości. Dlatego istotne jest, by podłoże było cały czas wilgotne, ale niezbyt mocno. Raz na jakiś czas zamiast podlewania można użyć zraszacza. Podczas letnich, słonecznych dni, drzewko powinno być podlewane każdego dnia. Zimą podlewa się je znacznie rzadziej. 

A jakiej wody użyć? Najlepsza jest przegotowana. W przypadku kranówki, trzeba ją odstawić na dobę. 

Czym nawozić drzewko?

Drzewka powinny być nawożone umiarkowanie, specjalnymi środkami dostępnymi w specjalistycznych sklepach. Sprawdzą się nawozy na krzewienie oraz wieloskładnikowe w płynie. Jeśli zauważymy, że liście drzewka mają jasne przebarwienia, to znak, że konieczne jest zastosowanie nawożenia dolistnego.

Czy trzeba je przycinać?

Cytrusy domowe warto, a nawet należy przycinać i formować Taki zabieg powinno się jednak stosować tylko wiosną, wówczas można skrócić poszczególne pędy, usuwając te słabsze i chore. Dzięki temu roślina będzie znacznie lepiej rosła i owocowała.

Jak zapobiec chorobom i grzybom?

Najczęstszą przyczyną pojawienia się grzybów i chorób jest nadmierne podlewanie rośliny. Jak rozpoznać, że za dużo podlewamy drzewko? Liście mają zgrubienia i zaczynają żółknąć. Z kolei brązowienie końcówek liści może świadczyć o za małej wilgotności powietrza, wtedy warto się zaopatrzyć w zraszacz.

Problemem, z którym często mierzą się właściciele cytrusów, są mszyce i przędziorki. Dlatego dobrym pomysłem jest pryskanie drzewka co jakiś czas gnojówkami z roślin, a jeśli problem już się pojawi, można użyć specjalnych preparatów chemicznych lub szarego mydła. 

Zdjęcia główne: Santiago Manuel De la Colina/pexels.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
<strong>Zieta Studio</strong> obchodzi <em>jubileusz</em> dziesięciolecia!
/
Zieta Studio obchodzi jubileusz dziesięciolecia!
Wizjoner, o którym uczą się na uczelniach całego świata. Przeczytaj kilka słów o tym polskim projektancie.
Czy personalizowane zestawy miodów mogą być idealnym prezentem dla Twoich klientów?
/
Czy personalizowane zestawy miodów mogą być idealnym prezentem dla Twoich klientów?
Zastanawiasz się nad prezentem dla swoich klientów? Odkryj dlaczego personalizowane zestawy miodów mogą stać się niezapomnianym upominkiem, który wzmacnia relacje biznesowe.
/
Odkrywając tajniki projektowania funkcjonalnej kuchni: poradnik dla miłośników gotowania
Odkrywaj świat funkcjonalności w kuchni! Dowiedz się, jak zaprojektować własną przestrzeń kuchenną, która przemieni twoje kulinarne przygody w prawdziwą przyjemność.