Smaki orientalnej kuchni coraz bardziej przypadają Polakom do gustu. Jednym ze szczególnie popularnych dań Dalekiego Wschodu jest japońskie sushi. Oto składniki, jakie potrzebne są do przygotowania tej potrawy w domu.
Czy wiesz, że tradycyjne sushi składa się tylko z dwóch składników? – Ryżu i ryby. Europejczycy lubią jednak bardziej urozmaicone wersje japońskiego przysmaku. Chętnie dodajemy do sushi różnorodne warzywa, paluszki krabowe, czy awokado. Lista możliwych dodatków stale się wydłuża. Jakie składniki są rzeczywiście niezbędne do zrobienia dobrego domowego sushi?
Spośród ogólnie dostępnych gatunków ryżów na polskim rynku, do sushi często poleca się ryż perłowy. To ryż o niedużych okrągłych ziarenkach, które po ugotowaniu stają się bardzo kleiste. Tego rodzaju ryż dobrze sprawdzi się w sushi. Najlepiej jednak wybrać specjalny ryż do sushi, który znaleźć możemy w sklepach internetowych oraz w większych supermarketach.
W Polsce do przygotowania sushi najczęściej używa się łososia i tuńczyka. Niektórzy sushi masterzy polecają też wykorzystanie makreli, jednak powinna być ona odpowiednio przygotowana w zalewie octowej i soli.
Płaty nori, czyli prasowane algi morskie – to w nie owijane są ryżowe rolki sushi wypełnione rybą i warzywami. Płaty nori dostaniemy w supermarketach takich jak Auchan, E. Leclerc, czy Carrefour oraz w wielu sklepach internetowych.
Do sushi zawsze powinniśmy podać trzy nieodzowne dodatki, są to: sos sojowy, marynowany imbir oraz wasabi. Warto wiedzieć, że marynowany imbir możemy przygotować samodzielnie, maczając cienkie plastry świeżego imbiru w zalewie z wody, octu ryżowego i soli.