Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Lokale gastronomiczne powstają jak grzyby po deszczu. Mimo sporego ryzyka i dość niepewnych czasów wiele osób nadal marzy o swojej gastronomii, upatrując w niej złotego biznesu, ale także spełnienia marzeń o realizacji swojej pasji. Niemal ¾ Polaków deklaruje, że korzysta z lokali gastronomicznych regularnie, a jedzenie na mieście zastępuje nam zarówno gotowanie niedzielnego obiadu, jak i posiłków do pracy. Dlaczego zatem tak trudno jest sobie poradzić w tym biznesie? Jakie wyzwania czekają na restauratorów?
Bez wątpienia na lokal gastronomiczny trzeba mieć dobry pomysł. Ta sama filozofia w jednym mieście się sprawdzi, w innym jednak zupełnie nie wypali. Z jednej strony marzymy o realizacjo naszych pomysłów na ofertę, z drugiej, musimy dostosować ją do potrzeb otoczenia. Kolejną sprawą jest właściwie rozplanowanie przestrzeni, by umożliwić właściwe funkcjonowanie lokalu, a także dobra kadra, o którą coraz trudniej. Gdy wszystko mamy już teoretycznie gotowe, pozostaje czekać na sukces, a tu zaczynają się w wielu przypadkach schody. Prowadzenie restauracji wymaga żelaznej dyscypliny w sprawach organizacyjnych i porządkowych. Nie pomoże nam wymyślne menu czy oryginalne wnętrze, jeśli nie będzie ono lśniło czystością i zachęcało swoją estetyką. Bolączką wielu miejsc jest chaos, jaki towarzyszy codziennej pracy, problemy z zaopatrzeniem w najpotrzebniejsze akcesoria higieniczne oraz zaniedbania w czystości kuchni i łazienki.
Aby móc cieszyć się czystym lokalem należy stworzyć, a później właściwie nadzorować procedury prac porządkowych. Powinny one obejmować dokładne określenie przydziału zadań, ich przebieg, środki, jakie powinny być stosowane oraz ich dozowanie. Sprecyzowanie zadań nie tylko ułatwi Ci nadzór nad nimi, ale także ich wykonywanie osobom odpowiedzialnym. Personel musi być dokładnie przez Ciebie przeszkolony z zasad higieny, a poszczególne powierzchnie myte i dezynfekowane właściwymi środkami. Profesjonalna chemia i dobrej jakości akcesoria higieniczne to specjalność hurtowni środków czystości Higiena24.com, która zagwarantuje Ci terminowe i zawsze kompletne dostawy. Zadbaj o to, by każde pomieszczenie było właściwie sprzątane na co dzień, ale także co określony czas w sposób gruntowny.
Szczególnie wrażliwym miejscem są toalety. Te dla klientów muszą zawsze być czyste i pachnące, co przy dużym natężeniu ruchu nie jest wcale łatwe. Personel zawsze przed otwarciem powinien przygotować je właściwie, w czym bez wątpienia pomogą profesjonalne środki do czyszczenia łazienki z Higiena24.com, a następnie regularnie kontrolować w ciągu dnia. W toaletach zawsze powinien znajdować się przyjemny dla skóry papier toaletowy oraz mydło i ręczniki papierowe. Profesjonalne środki do czyszczenia łazienki zagwarantują Ci skuteczność prac porządkowych, a klientom komfort i bezpieczeństwo korzystania z sanitariatów. Ładnie prezentująca się łazienka to wizytówka lokalu, a zaniedbania w niej mogą zepsuć nawet najbardziej udany rodzinny obiad i znacznie obniżyć opinię gości o Twoim lokalu gastronomicznym.
Zdjęcie główne: elements.envato.com / Prostock-studio