Płyta indukcyjna a ceramiczna. Różnice

/
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Wiele osób zastanawia się, czy lepsza będzie płyta indukcyjna, czy może ceramiczna? Sprawdźmy!

Wybierając płytę grzewczą na prąd, do wyboru mamy płytę indukcyjną i ceramiczną. Wizualnie są do siebie bardzo podobne, jednak w rzeczywistości znacząco się różnią. Dlatego warto przemyśleć ten zakup, bo po pierwsze – jest na lata, a po drugie, płyta będzie bez wątpienia jednym z częściej używanych sprzętów w kuchni.

Czym indukcja różni się od płyty ceramicznej?

Obie płyty mają gładką powierzchnię, bez palników, które możemy spotkać w tradycyjnych, wolnostojących kuchenkach gazowych oraz elektrycznych. Różnica znajduje się tu w sposobie działania obu urządzeń.

Jak działa płyta ceramiczna?

W płycie ceramicznej są zamontowane grzałki w kształcie spirali. To one wyznaczają pole, które się nagrzewa. Gdy włączymy płytę, takie „palniki” generują ciepło, które następnie jest przekazywane naczyniom do gotowania. Co ciekawe, w przypadku ceramicznych modeli nie musimy wymieniać garnków. Tu z powodzeniem sprawdzą się te, które stosowaliśmy na tradycyjnym sprzęcie.

Jak działa indukcja?

Tu cała technologia oparta jest na polu elektromagnetycznym. Do nagrzewania używa się więc fal magnetycznych. Pod płytą indukcyjną umieszczone są cewki, które są odpowiedzialne za wytwarzanie energii i przekazywaniu jej do naczyń. W tym przypadku potrzebne są jednak specjalne garnki czy patelnie do płyty indukcyjnej, które mają dno zrobione ze stali ferromagnetycznej, która niczym magnes będzie przyciągać wydzielane ciepło. W związku z tym palnik nagrzewa się tylko wtedy, gdy stoi na nim naczynie do gotowania czy smażenia. Po jego zdjęciu robi się po chwili chłodne.

Zużycie prądu – większe w indukcji czy płycie ceramicznej?

Kolejną istotną różnicą między płytą indukcyjną a ceramiczną jest zużycie prądu. i tu nie ma wątpliwości, że ta pierwsza zużywa znacznie mniej energii. Indukcja szybko się nagrzewa i chłodzi chwilę po zakończeniu jej używania. Płyty ceramiczne pobierają więcej energii, aczkolwiek obecnie na rynku jest coraz więcej sprzętów, które są bardziej energooszczędne. 

Indukcja jest bezpieczniejsza

Indukcja jest dobrym rozwiązaniem szczególnie w przypadku, gdy w domu są małe dzieci. Jeśli nie stoją na niej specjalne naczynia, to nawet przekręcenie gałek i włączenie jej nie sprawi, że się nagrzeje. Nie ma więc obaw, że maluchy ją włączą, co jest już możliwe w przypadku płyty ceramicznej. 

Cena

Indukcja i płyta ceramiczna różnią się też ceną. Ta pierwsza jest zdecydowanie droższym rozwiązaniem, do tego trzeba zainwestować w specjalne patelnie i garnki przeznaczone do gotowania właśnie na niej. Ich plusem jest jednak to, że rzadziej się psują i łatwiej się je czyści.

Zdj. główne: armin djuhic/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
<strong>Domowe sushi</strong>. Jakie <em>składniki</em> powinniśmy mieć w swojej kuchni?
/
Domowe sushi. Jakie składniki powinniśmy mieć w swojej kuchni?
Zastanawiasz się, jakie składniki powinny się znaleźć w samodzielnie przygotowanym domowym sushi? Podpowiadamy!
Fototapety do pokoju młodzieżowego – co jest modne?
/
Fototapety do pokoju młodzieżowego – co jest modne?
Fototapety to doskonałe rozwiązanie, które pozwala w prosty sposób odmienić każde wnętrze.
Wyposażenie kuchenne – czym kierować się podczas jego wyboru?
/
Wyposażenie kuchenne – czym kierować się podczas jego wyboru?
Wyposażenie kuchenne to kluczowy element, który ma duże znaczenie zarówno pod względem funkcjonalności, jak i estetyki. Wybór odpowiedniego sprzętu może wpłynąć na nasz komfort podczas gotowania oraz na wygodę korzystania z kuchni.