Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Kawa do kawiarni powinna zachwycać jakością wyrażoną w pięknym aromacie i dobrym smaku. Ziarna muszą przełożyć się na napój, który posmakuje zarówno miłośnikom klasycznego espresso, jak i wielbicielom kaw mlecznych oraz deserowych. Odpowiedzenie na tak różne gusta wielu osób nie jest łatwe, dlatego w tym tekście podpowiadamy, jaką kawę do kawiarni warto wybrać, by osiągnąć ten cel!
Podsumowanie:
Badania wskazują, że nawet 80% z nas pije kawę regularnie. Przez większość czasu decydujemy się na samodzielnie przygotowaną kawę w domu lub szybką kawę z ekspresu w biurze, ale czasami mamy ochotę na coś wyjątkowego. Wtedy idziemy do kawiarni – miejsca, które z założenia ma zaserwować profesjonalnie przyrządzoną, pyszną kawę, dokładnie taką, jaką lubimy najbardziej. Jeśli chcesz spełniać kawowe oczekiwania klientów, koniecznie postaw na dobre ziarna. To w nich tkwi największa moc!
W sprzedaży znajdziesz wiele produktów różniących się obiecywanym przez producentów smakiem i aromatem. Jak spośród tak wielu dostępnych ziaren wybrać te, które sprawdzą się najlepiej w Twojej kawiarni? Oto rzeczy na które musisz zwrócić uwagę:
Smak
Jeśli myślisz, że jedna kawa do kawiarni wystarczy, żeby spełnić oczekiwania wszystkich klientów, to niestety jesteś w błędzie. Chcąc stworzyć fundamenty pod dobrą sprzedaż, koniecznie włącz do asortymentu ziarna przekładające się na kawę o klasycznym smaku (np. ziarno z Brazylii, Kolumbii czy Kostaryki; nuty orzechowe, karmelowe, czekoladowe), a także ziarna gwarantujące napój o nieco żywszym, owocowym smaku, może nawet herbacianym lub kwiatowym (to np. ziarna z Etiopii, Kenii czy Panamy). Klienci na pewno docenią możliwość wyboru spośród kilku opcji!
Unikatowość
Do kawiarni idziemy między innymi dlatego, bo wierzymy, że serwowana tam kawa to coś więcej niż to, co mamy w domu lub biurze. Włącz zatem do asortymentu unikatowe produkty od renomowanych dostawców; takie, które też wyróżnią Twój lokal spośród okolicznych. Dobrym wyborem będzie np. ekskluzywna kawa Davidoff.
Polecamy wyposażenie kawiarni w różne gatunki kawy. Postaw między innymi na 100-procentową Arabikę. To jednorodna kawa klasy premium, idealna do espresso i mniej lub bardziej deserowych odmian napoju. Świetnie sprawdzi się w ekspresie kolbowym. Dobra kawa do kawiarni to także połączenie Arabika-Robusta. Taka kompozycja umożliwia stworzenie pięknej cremy – stabilnej i grubej. Dobrze zbalansowany smak napoju uzyskanego z takiej mieszanki odpowiada na potrzeby większości klientów.
Pamiętaj, że kawa to główne „danie”, dla którego klient pojawia się w Twoim lokalu. To z tym napojem rozpoczyna i kończy przygodę w Twojej kawiarni. Zadbaj więc o jakość serwowanej kawy, by wrażenia klienta były jak najlepsze i skłoniły go do powrotu.
Zdjęcie: materiał Klienta.