Jak zrobić karmel? Domowy sposób

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Każdy łasuch i domorosły cukiernik z pewnością docenią domowy karmel, który sprawdzi się jako składnik wielu deserów, a także ozdoba wypieków. Jak zrobić ten słodki przysmak?

Karmel

Domowy karmel zrobisz już przy użyciu tylko dwóch składników, a mianowicie cukru: brązowego lub zwykłego, białego oraz wody. Czasem w zależności od potrzeby możemy dodać do niego masło lub przyprawy takie jak cynamon bądź kakao, które nadadzą mu niepowtarzalnego aromatu.

Wykonanie

Szklankę cukru białego lub trzcinowego wysypujemy na suchą patelnię o grubym dnie i powoli gotujemy, od czasu do czasu mieszając, do momentu, kiedy cukier zacznie brązowieć i przybierze bursztynowy odcień oraz całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy do niego 5 dag masła i ¾ szklanki wody. Gotujemy, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. W tym momencie możemy wylać masę na papier do pieczenia, tworząc z niej fantazyjne wzory i kleksy, które po wystygnięciu możemy dowolnie formować. W trakcie przelewania należy zachować szczególną ostrożność, żeby się nie poparzyć.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jak wykorzystać minimalistyczny styl industrialny w aranżacji wnętrz z wykorzystaniem nowoczesnych materiałów
/
Jak wykorzystać minimalistyczny styl industrialny w aranżacji wnętrz z wykorzystaniem nowoczesnych materiałów
Odkryj tajniki minimalistycznego stylu industrialnego i aplikuj je w swoim wnętrzu korzystając z nowoczesnych, wysoce jakościowych materiałów.
Jaką kołdrę wybrać, aby dobrze spać
/
Jaką kołdrę wybrać, aby dobrze spać
Dowiedz się, czym różnią się od siebie poszczególne rodzaje kołder oraz która z nich sprawdzi się najlepiej w Twojej sypialni!
<strong>Beza Pavlova</strong> – przepis. Niezwykła historia
/
Beza Pavlova – przepis. Niezwykła historia
Chcesz samodzielnie przygotować bezę Pavlova, ale nie wiesz, od czego zacząć? Poznaj najlepszy przepis na ten smakołyk i dowiedz się, jaka jest historia tego popularnego na całym świecie deseru!