Beza Pavlova – przepis. Niezwykła historia

/
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Beza Pavlova to pyszny i lekki deser o ciekawej historii. Za jego pomysłodawców uważa się Australijczyków i Nowozelandczyków. Jak przygotować idealną bezę Pavlova i co warto wiedzieć o tym przysmaku?

Beza Pavlova – krótka historia torcika bezowego

Beza Pavlova to efektowny, lekko chrupiący i dość prosty, choć czasochłonny w przygotowaniu deser bezowy z masą kremową i świeżymi owocami, który ma wielu fanów na całym świecie. Skąd tak naprawdę wziął się ten torcik? Jest to deser australijski i nowozelandzki, o bardzo interesującej historii (oba państwa od lat toczą ze sobą spór o pochodzenie bezy). 

Legenda głosi, że deser powstał na cześć pięknej rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej, która podczas pobytu w australijskim mieście Perth w 1926 lub w 1929 roku otrzymała bezowy torcik od samego szefa kuchni hotelu Esplanade. Ponoć Herbert Sachse zainspirował się strojem baletnicy i zaserwował artystce bezę z puszystą śmietaną nawiązującą do jej efektownej, tiulowej spódnicy. W innej (nowozelandzkiej) wersji tej historii tancerka dostała ten lekki deser podczas tournée w Wellington w 1926 roku.

Niektórzy badacze historii twierdzą, że beza ma pochodzenie amerykańskie i już w 1911 roku na Nowym Kontynencie znany był przepis na deser o nazwie „truskawkowa Pavlova”. Inni eksperci podkreślają, że ten torcik bezowy jest bliźniaczo podobny do Windtorte – flagowego austriackiego deseru, uwielbianego przez ród Habsburgów. Jaka jest prawdziwa historia bezy Pavlova? Możliwe, że nigdy się tego nie dowiemy, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby rozkoszować się jej wybornym smakiem. Jak krok po kroku przygotować torcik?

Przepis na bezę Pavlova krok po kroku

Jakie składniki spożywcze są potrzebne do przygotowania pysznego deseru legendarnej primabaleriny? Do wykonania bezy jest niezbędne:

  • 5 białek jaj kurzych,
  • 250 g cukru, 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

Składniki potrzebne do przyrządzenia kremu:

  • 250 g serka mascarpone, 
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 125 ml śmietanki 30%, 

Pozostałe składniki:

  • dowolne owoce sezonowe (np. truskawki, jagody, maliny),
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

Najpierw należy rozgrzać piekarnik do 120 stopni Celsjusza (bez termoobiegu), a następnie wyłożyć blachę do pieczenia papierem, rysując okrąg o średnicy około 20 cm. Następnie za pomocą miksera musimy ubić białka na sztywną pianę, stopniowo dodając po łyżce cukru, a na końcu łyżkę mąki ziemniaczanej i sok z cytryny. 

Gdy piania się ustabilizuje, będzie lśniąca i ciągnąca, możemy ją rozprowadzić na narysowanym okręgu, a później wstawić do rozgrzanego wcześniej piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie należy zmniejszyć temperaturę do około 100 stopni Celsjusza i piec bezę przez przynajmniej 3 godziny. Jeśli robimy torcik późnym wieczorem, możemy po tych kilku godzinach zostawić masę w nagrzanym piekarniku na noc do wystudzenia.

przygotowanie bezy
Photo by somemeans from Freepik.com

Kolejny krok to przygotowanie kremu – najpierw należy zmiksować serek mascarpone, cukier wanilinowy i śmietankę 30%, ubijając masę przez około 1 minutę, aż składniki idealnie się połączą (masa powinna być sztywna i nieco zwiększyć swoją objętość). Następnie należy wyłożyć krem na bezę i udekorować dowolnie owocami. 

>> Zobacz też: Domowe sushi. Jakie składniki powinniśmy mieć w swojej kuchni?

Dla podniesienia walorów dekoracyjnych torciku możemy polać też całość miodem zmieszanym z sokiem z cytryny. Pamiętajmy, że bezę należy kroić bardzo ostrym nożem –  warto posmarować go wcześniej odrobiną masła lub margaryny, dzięki temu nie uszkodzimy deseru i bezproblemowo podzielimy go na estetyczne kawałki. 

Oczywiście istnieje wiele wariantów przepisów na bezę Pavlova – niektórzy amatorzy kulinarnych eksperymentów posypują torcik ziarenkami granatu i polewają syropem barmańskim zmieszanym z rumem, czy też urozmaicają smak kremu sherry.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jak wybrać odpowiedni system gromadzenia ścieków dla Twojego domu?
/
Jak wybrać odpowiedni system gromadzenia ścieków dla Twojego domu?
Odkryj kluczowe aspekty, które należy rozważyć przy wyborze systemu gromadzenia ścieków dla swojego domu, aby zapewnić efektywne i bezpieczne usuwanie odpadów.
<strong>Płytki</strong> – funkcjonalny i dekoracyjny element wykończenia <em>kuchni i łazienki</em>
/
Płytki – funkcjonalny i dekoracyjny element wykończenia kuchni i łazienki
Kuchnia i łazienka to pomieszczenia, w których spędzamy najwięcej czasu, dlatego warto postawić na trwałe elementy wykończeniowe. Zobacz czym się kierować podczas urządzania, aby zadbać o funkcjonalność i unikatowy styl tych wnętrz.
Kominki – Wyjątkowy element wnętrza i źródło ciepła
/
Kominki – Wyjątkowy element wnętrza i źródło ciepła
Kominki są nie tylko ozdobą, ale również źródłem ciepła i atmosferycznym centrum domowego ogniska. W tym artykule przyjrzymy się kominkom w - ich różnorodności.