Prawdy i mity na temat szkockiej whisky
Photo by Thomas Park from Unsplash.com
Whisky to coraz bardziej popularny alkohol w Polsce. Z roku na rok kupujemy go coraz więcej i stawiamy na coraz droższe egzemplarze, ale co wiemy o tym kojarzącym się z luksusem i dystynkcją trunku?
Wszystkie whisky smakują tak samo
To pierwszy mit do obalenia. Świat smaków tego trunku jest niezmiernie bogaty. Wyróżnić możemy 12 podstawowych smaków whisky, a w nich m.in. miodowy, krzepki, winny, korzenny, owocowy czy kwiatowy. Ma na niego wpływ wiele czynników, od kraju pochodzenia, przez miejsce i sposób leżakowania. Smakosz jest w stanie wyczuć różnicę pomiędzy gatunkami i markami już przy pierwszym kontakcie.
To trunek dla dojrzałych mężczyzn
Kolejny mit. Obecnie Whisky coraz częściej zamawiają i kupują kobiety. Ponadto w szerokiej gamie dostępnych smaków (np. jabłkowy, miodowy, cynamonowy) każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego, co go zachwyci, jak chociażby smak czy aromat.
Jeśli whisky to wyłącznie z lodem
Szkocką można pić na wiele sposobów. Są osoby, które preferują picie czystego alkoholu bez dodatków. Innym odrobina wody pozwala odkryć kolejne pokłady smaku. Jeszcze inni piją ją wyłącznie z colą i dużą ilością lodu. Każdy sposób jest dobry, jeśli sprawia przyjemność pijącemu.