Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów. Możesz przyrządzić ją samodzielnie w domu, albo wypić na mieście w pobliskiej restauracji. Zanim zamówisz swoją ulubioną, poznaj jej rodzaje.
Kawa z mlekiem
Mleko oraz śmietanka szybko stały się dodatkiem do kawy, mimo że oryginalnie był to napój czarny, bez niczego. Dzisiaj w restauracjach możesz spotkać kawy z mlekiem takie jak:
- Caffe latte — co dosłownie oznacza kawa z mlekiem. Łatwo ją rozpoznać, dzięki grubej warstwie lekkiej piany. Przyrządzana jest z dwóch porcji gorącego, spienionego mleka oraz jednej porcji espresso.
- Cappuccino — jest nieco mniejsze niż latte, ponieważ zawiera mniejszą ilość mleka. Jego piana zaś jest cieńsza, bardziej zbita i bardziej kremowa.
- Flat white — to mleczna kawa bez dodatki pianki. Jest mocniejsza od latte, ponieważ jej proporcje to pół mleka, pół espresso.
- Macchiato — inaczej zwana kawą z cętką lub plamą mleka. Mleko w tej kawie ma jedynie osłodzić i złagodzić smak czarnej kawy, ponieważ porcja, która się w nim znajduje to zaledwie 1-2 łyżeczki.
- Latte macchiato — jest odmianą latte. W niej natomiast znajduje się więcej piany i mniej proporcji espresso. Kawa ta składa się z trzech warstw: jasnej warstwy mleka na samym dole, ciemnej warstwy kawy pośrodku oraz warstwy piany na górze. Efekt taki można osiągnąć dzięki dodawaniu espresso do mleka.
Chciałbyś posmakować prawdziwych ziaren kawy? Manufaktura kawy to miejsce, do którego powinieneś się udać.
Czarna kawa
Kawa świeżo palona ma swój piękny aromat, który zachwyci niejedną osobę. Jeśli nie lubisz psuj jej smaku dodatkiem mleka, poznaj rodzaje kaw czarnych, które różnią się od siebie intensywnością oraz sposobem parzenia.
- Espresso — jest to esencja kawowa. Jeśli dobrze ją przygotujesz, na jej powierzchni powstanie warstwa kawowej pianki. To również baza dla innych napojów.
- Double espresso — jest to podwójna porcja espresso.
- Ristretto — czyli odmiana espresso. Jest ono mniejsze objętościowo. Zawiera także mniej kofeiny, jednak jest bardziej wyraziste i ma lekko słodszy smak.
- Lungo — jest to pojedyncze lub podwójne espresso, które zawiera więcej ilości wody.
- Americano — napój ten jest zbliżony do tego, co w Polsce nazywa się kawą czarną. Zrobione może być z espresso i wody w proporcji pół na pół lub nieco słabsze.
- Long black — jest to inna, słabsza wersja Americano. Tutaj do szklani najpierw wlewa się wodę, a dopiero później espresso.
- Kawa filtrowana — inaczej kawa przelewowa. Powstaje poprzez zalanie zimnej kawy wrzątkiem, a następnie roztwór zostaje przesączony przez filtr. Ma ona mniej intensywny, łagodniejszy smak.
Kawa ziarnista jak i kawa zmielona doskonale sprawdza się do przygotowania przygotowywania powyższych napojów.
Zdjęcie główne: pexels.com/Juan Pablo Serrano Arenas