Każdy łasuch i domorosły cukiernik z pewnością docenią domowy karmel, który sprawdzi się jako składnik wielu deserów, a także ozdoba wypieków. Jak zrobić ten słodki przysmak?
Domowy karmel zrobisz już przy użyciu tylko dwóch składników, a mianowicie cukru: brązowego lub zwykłego, białego oraz wody. Czasem w zależności od potrzeby możemy dodać do niego masło lub przyprawy takie jak cynamon bądź kakao, które nadadzą mu niepowtarzalnego aromatu.
Szklankę cukru białego lub trzcinowego wysypujemy na suchą patelnię o grubym dnie i powoli gotujemy, od czasu do czasu mieszając, do momentu, kiedy cukier zacznie brązowieć i przybierze bursztynowy odcień oraz całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy do niego 5 dag masła i ¾ szklanki wody. Gotujemy, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. W tym momencie możemy wylać masę na papier do pieczenia, tworząc z niej fantazyjne wzory i kleksy, które po wystygnięciu możemy dowolnie formować. W trakcie przelewania należy zachować szczególną ostrożność, żeby się nie poparzyć.