Pad Thai z krewetkami. Przepis na romantyczną kolację

0
224
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis
Pad Thai z krewetkami

Kuchnia tajska to doskonały pomysł na kulinarną podróż do dalekiej Azji, w którą możecie wybrać się przy pomocy własnej kuchni. Oto prosty przepis na Pad Thai’a z krewetkami.

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g makaronu ryżowego;
  • 150 g krewetek; 
  • 3 ząbki czosnku; 
  • 2 jajka; 
  • niewielka ostra papryczka; 
  • średniej wielkości pęczek dymki ze szczypiorem; 
  • pęczek kolendry
  • 50 g orzeszków ziemnych, niesolonych;
  • kiełki fasoli mung (małe opakowanie);
  • olej;

Składniki na sos:

  • sok z połowy limonki;
  • 5 łyżek sosu rybnego; 
  • pół łyżki masła orzechowego;
  • 3 łyżki cukru trzcinowego;
  • szczypta chili w płatkach;
Photo by goonworrawith from Pixabay.com

Wykonanie:

Krewetki obierz, natnij i usuń jelito. Ugotuj makaron ryżowy (na pół twardo — później zmięknie na patelni). Zmieszaj wszystkie składniki sosu i odstaw go na ok. 30 minut. Pokrój cebulkę oraz paprykę. Rozbij orzechy, a następnie rozpraż je na suchej patelni. Odstaw. Do woka wlej olej, wyciśnij czosnek przez praskę i wsyp papryczkę. Zeszklij. Następnie do zeszklonych składników dodaj krewetki i podsmaż. Dodaj makaron i jajka. Mieszaj do czasu ścięcia się jajek. Wlej sos, dodaj kiełki i posiekany szczypiorek. Smaż około minuty. Gotowe danie przełóż na talerze. Posyp orzechami i kolendrą. Całość skrop sokiem z limonki i gotowe. Smacznego!

Marta Kozłowska

Zostaw komentarz

Więcej newsów