Małże w białym winie – przepis

0
38
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis
Małże w białym winie - przepis

Owoce morza to kwintesencja lata. Przekonaj się, jak w prosty sposób przyrządzić wykwintne danie z małżami w roli głównej. Wypróbuj nasz przepis na małże w białym winie.

Składniki

  • 1 kg małży 
  • 3 cebulki szalotki lub 1/2 cebuli 
  • 1/2 małego pęczka natki pietruszki 
  • 2 łyżki masła 
  • 100 ml białego wytrawnego wina 
  • pieprz i sól

Przygotowanie

  • Małże wyszorować, zeskrobać narośla z muszli i oderwać bisiory, tzn. włókniste nitki. Dokładnie opłukać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć. W trakcie czyszczenia nie moczyć w wodzie, bo się otworzą.
  • Cebulki obrać i drobno posiekać. Pietruszkę umyć, osuszyć i posiekać same listki.
  • W rondlu roztopić masło na średnim ogniu, zeszklić cebulę. Wlać białe wino, dodać pietruszkę (trochę zostawić do dekoracji), zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia.
  • Dodać małże i gotować pod przykryciem przez 5 – 6 minut na dużym ogniu, aż małże się otworzą. Mniejsza ilość muli może potrzebować nieco mniej czasu na otwarcie muszli.
  • W trakcie gotowania 2-3 razy potrząsnąć rondlem aby małże równomiernie się gotowały. Zestawić z ognia, wyrzucić mule, które się nie otworzyły. Posypać pozostałą natką i zaraz podawać.

Źródło: www.kwestiasmaku.pl

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 𝐆 𝐑 𝐀 𝐂 𝐉 𝐀 🌸 (@szczypta_gracji)

Agata Kurzańska

Zostaw komentarz

Więcej newsów