Kawior – synonim kulinarnego luksusu. Jak jeść, z czym podawać?
Kawior jest uznawany za produkt luksusowy. Moda na kawior sprawiła jednak, że powstały hodowle ryb, w których się go pozyskuje, przez co stał się dostępny dla niemal wszystkich.
Kawior – co to?
Kawior to ikra, czyli jaja ryb. Ikrę doprawia się solą morską. Obecnie większość kawioru, który można kupić w sklepach, pochodzi ze specjalnych hodowli, w których rybom podawane są hormony stymulujące owulację. Gdy ryba wyprodukuje ikrę, pozyskuje się ją metodą chirurgiczną. Ryba, z której pobiera się ikrę, nie ginie, produkuje jajeczka wielokrotnie.
Rodzaje kawioru
Czy ikra każdej ryby to kawior? Nie, kawiorem można nazwać tylko ikrę pozyskaną z konkretnych gatunków ryb z rodziny jesiotrowatych i łososiowatych. W zależności od gatunku ryb, z którego pozyskuje się jaja, wyróżnia się:
- kawior czarny – pozyskuje się go od ryb z rodziny jesiotrowatych. W przypadku kawioru czarnego uważa się, że im większe jajeczka, tym lepszy kawior. Za najsmaczniejszy uważa się kawior pozyskiwany z bieługi – jest to jeden z najdroższych rodzajów kawioru czarnego;
- kawior czerwony – pozyskuje się go od ryb z rodziny łososiowatych. Im mniejsze jajeczka, tym lepszy kawior. Najpopularniejszy jest kawior pozyskiwany z gorbusza – ryba ta jest najbardziej płodna, a więc produkuje najwięcej ikry. Kawior przygotowany z ikry gorbusza jest miękki i uniwersalny w smaku. Jeśli szukasz czegoś bardziej wyrazistego, warto spróbować kawioru przygotowanego z ikry ryb z gatunku nerka. Ten kawior jest zdecydowanie bardziej wyrazisty w smaku, lekko pikantny;
- kawior biały – pozyskiwany z jesiotra albinosa. Cena kawioru białego jest tak wysoka, że bywa nazywany białym złotem.
Kawior – właściwości
Kawior to prawdziwa bomba witamin i składników mineralnych! W jego składzie znajdziemy m.in.:
- witaminę A,
- witaminy z grupy B, czyli B1, B2, B3, B6, B9 i B12,
- witaminę D,
- witaminę E,
- cynk,
- fosfor,
- jod,
- magnez,
- wapń,
- żelazo,
- sód,
- potas.
Taka zawartość witamin i składników mineralnych sprawia, że kawior ma zbawienny wpływ na cerę – czego dowodem jest to, że często jest wykorzystywany przez przemysł kosmetyczny. Ponadto kawiorowi przypisuje się pozytywny wpływ na układ nerwowy i układ krążenia, a także na układ odpornościowy.
Jak jeść kawior?
Kawior to raczej przystawka lub dodatek do potraw. Kawior najczęściej podaje się z blinami lub grzankami. Niektórzy przegryzają go po prostu chlebem, a jeszcze inni podają kawior z plackami ziemniaczanymi.
Chcesz dodać szyku na domowym przyjęciu? Podaj kawior jak w wykwintnej restauracji! Na szklany półmisek wyłóż pokruszony lód, na niego połóż kawior i przyozdób ćwiartkami cytryny, obok ułóż chleb. Efekt murowany!
A co powiesz na pizzę z kawiorem? Brzmi zaskakująco, ale smakuje wyśmienicie! Przygotuj ciasto na pizzę według przepisu, z którego korzystasz na co dzień. Sekret tkwi w dodatkach. Upieczone, jeszcze gorące ciasto posmaruj sosem z kwaśnej śmietany i cytryny, posyp szczypiorkiem i przykryj plasterkami wędzonego łososia. Na tak przygotowane ciasto wyłóż kawior, najlepiej czerwony, gdyż będzie doskonale współgrał z wędzonym łososiem. Podawaj od razu po przygotowaniu. Wbrew pozorom kawior z ciepłym ciastem smakuje wyśmienicie.
Warto wypróbować kilka opcji i zdecydować, który sposób jedzenia kawioru najbardziej nam odpowiada.
Zdjęcie główne: Polina Tankilevitch/pexels.com