Jak przygotować pyszną kawę w domu?

0
390
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Napój z palonych i zmielonych ziaren kawowców uprawianych w strefie tropikalnej ma swoich zwolenników na całym świecie. Znajdują się wśród nich miłośnicy czarnego espresso i fani delikatnego cappuccino. Mało kto nigdy nie słyszał o magii tego napoju, przywracającego energię i pozytywny nastrój, a prawie każdy ma w domu swój mały zapas ziaren.

Która kawa smakuje najlepiej?

To pytanie, na które prawdopodobnie każdy odpowie inaczej. Oczywiście, ważne są Twoje możliwości – jeśli posiadasz w domu młynek do kawy, możesz pozwolić sobie na zakup całych ziaren, jeśli nie, raczej postawisz na zmielone. Niezależnie jednak od tej kwestii, jest kilka rzeczy, na które możesz zwrócić uwagę.

Kawy speciality mają swój własny system punktowy. Są oceniane w skali od 0 do 100 punktów i wynik, który osiągają, decyduje o ich jakości. Kawy uznawane za bardzo dobre to te, które osiągnęły 80–85 punktów. Jeśli masz do czynienia z produktem w przedziale 85–90, mówimy o doskonałości, a powyżej 90 punktów zaczynają się kawy wybitne na skalę globalną. Składowymi oceny są między innymi aromat, smak, posmak, balans, słodkość, czystość i kwasowość. Czynników, które wpływają na punktację, jest sporo, więc przed producentami kawy stoi niemałe wyzwanie, jeśli chcą stworzyć idealny produkt!

Ale na co Ty powinieneś zwrócić uwagę, czytając etykietę wybranego produktu? Jednym z najistotniejszych parametrów jest kraj pochodzenia kawy, metoda jej obróbki i stopień wypalenia. Jeśli zdecydujesz się na ziarna afrykańskie, możesz oczekiwać owocowych nut, z kolei wybierając produkty z tropikalnych stref Ameryk, wyczujesz orzechowy, czekoladowy lub karmelowy ton. Metoda obróbki wpływa natomiast na słodkość kawy. Jeśli kupujesz produkt przygotowany przy użyciu metody mytej – spodziewaj się wyższej kwasowości i czystości naparu. Z kolei metoda sucha zagwarantuje Ci słodki posmak i większą gęstość naparu. Ostatni parametr – stopień wypalenia ziaren – zadecyduje o wyczuwalnej w napoju nucie dymu lub jej braku.

Najbardziej popularna kawa ziarnista to z pewnością ta z rodzaju Arabica lub Robsuta. Nawet jeśli nie wiesz, co to oznacza, z pewnością spotkałeś się już z tymi nazwami. Różnica między nimi jest wbrew pozorom ogromna – Arabica ma słodki, ale wyrazisty smak, natomiast Robsuta jest charakterystycznie ostra i cierpka. Zawartość kofeiny jest w niej znacznie wyższa, a przy dodatku tak zwanego „ciemnego palenia” możesz oczekiwać podkręcenia smaku i nuty goryczki.

Jak zrobić idealną kawę?

Oczywiście, wszystko zależy od preferencji, a sposobów na przyrządzenie kawy jest naprawdę wiele. Do najpopularniejszych metod bez wątpienia należy zaparzanie w makinetce. Inaczej zwana kawiarką, posiada trzy części (zbiornik na wodę, zbiornik na zmieloną kawę i zbiornik na napar). Woda pod wpływem temperatury przesącza się przez lejek z kawą i trafia do najwyższego zbiornika. Tak przygotowana kawa ma intensywny smak i aromat, a sam proces jej przyrządzania może stać się przyjemnym, codziennym rytuałem.
Inną metodą jest wykorzystanie ekspresu do kawy. Możesz kupić go na przykład tutaj: https://proficafe.pl/. Zasadniczą zaletą tego sprzętu jest możliwość zrobienia dla Ciebie kawy praktycznie każdego rodzaju – między innymi cappuccino, latte czy espresso. Wybierając dla siebie model, zwróć uwagę, by wybrać ekspres przygotowujący napar ze zmielonej kawy lub taki, który sam mieli całe ziarna, a będziesz cieszyć się napojem bliskim doskonałości!

Zdj. główne: Nathan Dumlao/unsplash.com

Magdalena Gawior

Zostaw komentarz

Więcej newsów