10 faktów dla miłośników Prosecco

0
55
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis
Prosecco w kieliszkach

Prosecco to lekkie wino musujące o subtelnym smaku i owocowym aromacie, które ma wielu fanów na całym świecie. Co warto wiedzieć o tym popularnym włoskim napoju? Oto ciekawostki, które warto znać!

Pochodzenie nazwy Prosecco

Nie każdy sympatyk tego trunku wie, skąd tak właściwie się wzięła nazwa Prosecco? Zwyczajowo nazwy win pochodzą od nazw regionów lub szczepów winogron. Nie inaczej było w przypadku tego alkoholu – określenie Prosecco zaczerpnięto od szczepu owoców wykorzystywanych do produkcji wina. Po raz pierwszy nazwa ta została oficjalnie użyta w 1772 roku  przez włoskiego naukowca Francesco Maria Malvolti. Warto dodać, że obszar uprawy Prosecco został wpisany na listę Unesco. W przeszłości mianem Prosecco można było określić dowolne wino musujące, dziś nazwa ta jest zastrzeżona wyłącznie dla trunków produkowanych we włoskim regionie Veneto. 

region Włoch
Photo by seogolic0 from Pixabay.com

Rodzaje Prosecco

Możemy delektować się Prosecco, wybierając jeden z czterech rodzajów smakowych: 

  • brut, 
  • extra-brut,
  • dry,
  • extra-dry. 

Odmiany winogron do produkcji Prosecco

Trunek ten powstaje z białych winogron odmiany Glera. W składzie Prosecco mogą znaleźć się też inne szczepy, ale nie mogą stanowić więcej niż 15% składu trunku.

Kaloryczność Prosecco

Prosecco to jeden z trunków, który raczej nie zaszkodzi naszej figurze. W 100 g tego wybornego alkoholu jest tylko 75 kalorii. Przykładowo, dla porównania 100 g whisky to aż 250 kalorii. Możemy więc delektować się Prosecco bez wyrzutów sumienia!

>> Zobacz też: Prawdy i mity na temat szkockiej whisky

Optymalna temperatura Prosecco

Jaka jest idealna temperatura serwowania tego alkoholu? Prosecco musi być dobrze schłodzone – przy 6–10°C smakuje najlepiej. 

Do tych dań pasuje Prosecco

To włoskie wino musujące uznawane jest za klasyczny aperitif. Z jakimi przystawkami warto łączyć Prosecco? Doskonale komponuje się z wędlinami i owocami (np. melon zawijany w szynkę prosciutto), a także kuchnią azjatycką. Prosecco pasuje także do białych ryb, różnych deserów lodowych, a nawet wypieków drożdżowych.

Prosecco a szampan – podstawowe różnice

Prosecco to bardzo popularne białe wino musujące, które jednak nie ma nic wspólnego z szampanem. Oba trunki mają bąbelki, ale są między nimi istotne różnice – pochodzą z innych krajów, powstają w inny sposób i są wytwarzane z innych szczepów winogron. Warto wiedzieć, że szampanem można nazwać tylko francuskie wina pochodzące z regionu Szampanii.

Właściwości zdrowotne Prosecco

Zgodnie z wynikami badań, jakie przeprowadzili naukowcy z University of Reading, Prosecco zawiera polifenole wykazujące właściwości przeciwutleniające. Co to oznacza? Lampka trunku od czasu do czasu może pomóc obniżyć ciśnienie krwi oraz poprawić krążenie, co przekłada się na mniejsze ryzyko wystąpienia udaru i wpływa pozytywnie na pracę serca.

Prosecco bez bąbelków – naprawdę istnieje!

Wielu fanów Prosecco nie ma pojęcia, iż istnieje bardzo rzadka odmiana tego alkoholu, która nie zawiera charakterystycznych bąbelków – określana jako tranquillo, co znaczy ciche. Czym różni się od klasycznego wariantu? Po prostu nie jest poddawane kolejnej fermentacji. W chwili, gdy zawartość alkoholu w winie osiąga mniej więcej 10%, proces fermentacji zostaje zatrzymany, a trunek jest filtrowany i następnie butelkowany.

Święto Prosecco – ważna data dla fanów

13 sierpnia obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Prosecco. Z tej okazji warto przeprowadzić świąteczną degustację tego znakomitego trunku z przyjaciółmi lub rodziną. Każda okazja jest dobra, by rozkoszować się wybornym smakiem tego subtelnego, włoskiego wina, czyż nie?

Malwina Póda

Zostaw komentarz

Więcej newsów