Urządzenia i akcesoria kuchenne konieczne w restauracji

0
479
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Dobrej jakości sprzęt taki jak urządzenia i akcesoria kuchenne to wręcz podstawa sprawnego działania każdej restauracji. Jakie jednak sprzęty wybrać do swojego lokalu gastronomicznego? Podpowiadamy, co jest prawdziwym niezbędnikiem na początek.

Restauracja, aby sprawnie działać, musi posiadać dobre wyposażenie. Jednak wybór sprzętów kuchennych jest obecnie tak ogromny, że czasami restauratorzy nie wiedzą, na co się zdecydować. Podpowiadamy, jakie urządzenia i akcesoria kuchenne warto wybrać do swojego lokalu gastronomicznego.

Od czego zacząć wybór sprzętów kuchennych?

Zanim przedstawimy listę kilku najpotrzebniejszych sprzętów kuchennych, warto zacząć od tego, że wyposażenie gastronomii jest bardzo różnorodne i zanim zdecydujesz się na zakup konkretnych urządzeń, rozważ kilka bardzo istotnych kwestii. Przede wszystkim jasno określ, jakie dania będzie serwować Twoja restauracja – w końcu każda kuchnia wymaga innych naczyń oraz sprzętu kuchennego. Przykładowo, jeśli planujesz otworzyć typowo włoską restaurację serwującą w dużej mierze pizzę, to profesjonalny sprzęt do gotowania metodą sous-vide raczej nie będzie potrzebny i przydatny.

Warto także rozważyć, jak duża będzie Twoja restauracja oraz ilu mniej więcej gości będzie przyjmować każdego dnia. Odpowiednio dobrany sprzęt, na przykład taki jak piec konwekcyjny przyspieszający obróbkę termiczną dań oraz profesjonalna zmywarka o dużej przepustowości mogą znacznie przyspieszyć wydawanie dań dla gości Twojej restauracji.

Na koniec warto także jasno i dokładnie określić swój budżet. Pamiętaj, że sprzęt gastronomiczny powinien służyć Ci bez zarzutu przez lata, dlatego też wybieranie bardziej ekonomicznej opcji nie zawsze jest najlepszym pomysłem – w tym przypadku zdecydowanie rozsądniej będzie postawić na jakość, a nie ilość.

Lista najpotrzebniejszych urządzeń i akcesoriów w restauracji

Piec

W każdej restauracji powinien przede wszystkim znaleźć się piec. Jest to urządzenie, które jest wręcz podstawą działania każdego lokalu gastronomicznego.

Najlepszym wyborem będzie z pewnością piec konwekcyjno-parowy, który da Ci precyzyjną kontrolę nie tylko nad temperaturą, ale i nad poziomem wilgotności w komorze pieczenia. Jest to z pewnością jedno z bardziej uniwersalnych, ale także najbardziej przydatnych urządzeń. Jeśli jednak wiesz, że potrzebujesz bardziej wyspecjalizowanego sprzętu, to z pewnością pomocny okaże się producent maszyn piekarniczych

Kuchenny robot gastronomiczny

Bez wątpienia w Twojej restauracyjnej kuchni powinien pojawić się także wszechstronny robot gastronomiczny. Najlepszym i najbardziej praktycznym rozwiązaniem będzie bez wątpienia robot planetarny, który pomoże Ci w mieszaniu ciasta, tworzeniu różnego rodzaju past, blendowaniu i wykonywaniu innych niezbędnych czynności.

Zmywarka gastronomiczna

W restauracji nie obędzie się także bez profesjonalnej zmywarki. Ogrom naczyń i talerzy, które trzeba umyć w ciągu dnia w lokalach gastronomicznych może znacząco przerosnąć zmywak. Dlatego też warto zainwestować w dobrą zmywarkę.

Zdj. główne: Pylyp Sukhenko/unsplash.com

Aleksandra Michaliszyn

Zostaw komentarz

Więcej newsów